Kvalitní jídelní stůl dotvoří příjemnou atmosféru pro stolování

Kvalitní jídelní stůl dotvoří příjemnou atmosféru pro stolování

Jídelní stůl tvoří nedílnou součást každé domácnosti. Nejčastěji bývá umístěný v kuchyni nebo jídelně. Ve větších domech se s ním můžeme setkat také v obývacím pokoji. V případě, že máme spojenou kuchyňskou část nebo jídelnu, s částí obývací, mnohdy tvoří předěl mezi jednotlivými prostory. V klasickém interiéru bývá velmi často umístěný stůl starožitný.

Na co se zaměřit při výběru jídelního stolu?

Pokud kupujeme stůl v kamenné prodejně, máme možnost kontroly kvality konstrukce, pevnosti a stability stolu. Většina obchodů nabízí i možnost vyzkoušet si jídelní stůl se židlemi. Jen tak snadno zjistíme, zda se nám u něj bude pohodlně sedět.

Velikost jídelního stolu závisí především na velikosti prostoru, ve kterém bude stůl umístěný. Vybrat si můžeme stůl malývelkýrozkládacískládací, z různých materiálů a v různých barvách. Jestliže není prostoru dostatek, ideální volbou je stůl bílý. Bílá barva vždy prostor opticky zvětší a prozáří.

Rozměr i tvar se odvíjí od počtu strávníků, kteří budou ke stolu pravidelně usedat. Pokud máme možnost vyrazit do kamenné prodejny, tak široký výběr různých modelů nabízí IKEAJYSK nebo ASKO.

Tvar stolu

Tady hraje roli nejen počet strávníků, ale také velikost prostoru. Mezi nejčastější tvary patří jídelní stůl obdélníkový, jídelní stůl čtvercový, jídelní stůl oválný nebo stůl kulatý.

Obdélníkový stůl bývá velmi častou volbou pro vícečetné domácnosti. Není tak náročný na prostor, v případě potřeby jej můžeme umístit ke stěně místnosti. Hodí se však i do prostoru. Pokud je domácnost jedno nebo dvoučlenná, pak je dobrou volbou stůl s deskou ve tvaru čtverce.

Také je to ideální volba do menší místnosti, neboť jej snadno umístíme ke stěně, nebo v případě potřeby, i do rohu místnosti.

Kruhový a oválný stůl jsou vhodnější do místností větších rozměrů nebo jako předěl mezi jídelnou či kuchyní a obývací částí bytu. Tento tvar také uvítají rodiny s malými dětmi, neboť absence rohů eliminuje riziko úrazu. 

Stabilitu stolu zajistí pevná konstrukce a nohy. Klasickým počtem jsou čtyři, ale některé modely mohou mít pouze tři, jiné naopak i více. V případě kruhového stolu je to většinou jedna noha umístěná ve středu kruhu, z obou stran opatřená trnožemi. V případě, že uvažujeme o kulatém stolu, je potřeba pečlivě vybrat podstavec, který bude zajišťovat jeho dokonalou stabilitu.

Materiál pro výrobu jídelního stolu

Klasikou je stůl z masivu. Ten nabízí nejen kvalitu a stabilitu, ale také dlouhou životnost. Je však cenově dražší a vhodnější spíše do klasických interiérů a pro slavnostnější účely. Dřevo jako materiál navodí příjemnou atmosféru a dodá neopakovatelnou vůni.

Pro výrobu stolu se používá upravené dřevo – buďto se napouští přírodními oleji a vosky nebo se lakuje. Oba způsoby úpravy zachovají dřevu jeho neopakovatelný vzhled.

Pro výrobu dřevěného stolu se dá použít velké množství různého dřeva. Setkat se můžeme se stoly vyrobenými z měkkého dřeva jehličnanů nebo z tvrdého dřeva listnatých stromů. Pro výrobu některých kousků se používá i dřevo stromů exotického původu.

Dosti často se můžeme setkat se stolem vyrobeným z laminované nebo rýhované stolové desky. Lamino je materiál pevný a odolný a velmi dobře napodobuje klasické dřevo. Na výběr je velké množství barev i vzorů. Kromě toho se jedná o materiál cenově velmi přijatelný. 

V moderním interiéru, v domácnosti bez malých dětí, se můžeme setkat se stolem se skleněnou deskou a kovovou nebo dřevěnou konstrukcí. Tyto modely nabízejí moderní vzhled, avšak jsou náročné na údržbu. Na skleněné desce je vidět každý otisk prstu a každá šmouha. Kromě toho je sklo materiál, který studí.