Vyberte stránku

Nenápadná hobití nora, která má přesto krásný a světlý interiér

Nenápadná hobití nora, která má přesto krásný a světlý interiér

Nevěřili byste tomu, ale v takovém pěkně zamaskovaném domečku v zemi může být opravdu spoustu světla. Přesvědčí nás o tom domeček neznámého původu, kterému soukromí a originalita rozhodně nechybí. Nenápadná hobití nora se nachází v oblasti Vals, ve Švýcarku.

Velkým překvapením je, že i takový podzemní dům, navíc docela maskovaný, může být neuvěřitelně prosvětlený. Přesvědčit nás o tom může dům, který soukromí i originalitu rozhodně nepostrádá. Ve švýcarské horské krajině bychom si jen těžko představili stavení, které by narušovalo malebnost tohoto místa. Takže při plánování stavby bylo nesmírně důležité, aby dům zapadl do krajiny a nerušil tak klidný ráz prostředí termálních lázní, které se poblíž vyskytují.

vals switzerland

Dům v souladu s přírodou

Architekti ze SeArch a Christian Müller přišli s projektem, který je postaven na myšlence harmonického spojení obytné budovy a přírody. Tento objekt byl zrealizován ve švýcarské vesnici Vals. Dům je zasazen přímo do svahu hory, tudíž je téměř nespozorovatelný. Betonová konstrukce zasazena v kopci se do krajiny otvírá širokým oválným výřezem, jehož zeď je osazena odstupňovanými sadami kamenů. Po vystoupání schodiště se octnete přímo na terase před „hobití norou“, která je od obytného prostoru uvnitř kopce oddělena zdí posetou okny. Druhá strana zase skýtá neskutečný výhled na hřeben alpských vrcholů, který vytyčuje údolí Valser.

vals switzerland house

Ikdyž je dům v zemi, je prosvětlený denním světlem a je nízkoenergetický

Dům je vystaven hojnosti přirozeného světla a je tudíž na hony vzdálen jakékoliv představě temných podzemních bunkrů. Toto bydlení zahrnuje všechno typické vybavení, plně vybavenou kuchyň, jídelnu, pokoj pro hosty i místo pro hry, zatímco funkce jakou je sklepní síť chodeb dodává domu vojenský nádech. Jelikož je stavení umístěno pod zem, architekti byli schopni téměř eliminovat potřebu vytápění v zimě či ochlazování v horkých dnech.

Ve Vals, drtivá většina současných architektonických projektů postrádá již zmíněnou myšlenku souznění s místním prostředím a též se tyto stavby netěší příliš velké oblibě. Návrhem projektu “hobití nory” umístěné v kopci, architekti vytvořili krásnou rezidenci, která esteticky nezasahuje do komplexu sousedních lázní a neruší velkolepé alpské výhledy.

Galerie

O autorovi

Redakce Furni

Redakce magazínu o bydlení FURNI pro vás připravuje články, fotogalerie a nekonečnou inspiraci pro váš krásný domov.

Pin It on Pinterest

Share This